Sałatka z boczniakami

  • około 10 boczniaków,
  • 13 dag piersi z kurczaka,
  • świeże zioła: natka pietruszki, tymianek, bazylia,
  • kozi ser 8 dag,
  • jedna czerwona cebula,
  • 4 kawałki papryki z octu,
  • garść roszponki lub jakiejś sałaty,
  • garść orzechów laskowych,
  • garść pomidorów suszonych,
  • sok z jednej cytryny,
  • łyżeczka miodu,
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
  • łyżeczka bardzo drobno posiekanej cebulki szalotki,
  • 1 starty ząbek czosnku

 

Orzechy upraż na suchej patelni i obierz z łupiny, lekko pokrusz. Suszone pomidory posiekaj i przełóż do miski. Dodaj pokrojone szalotki, sok z cytryny, łyżeczkę miodu, ząbek czosnku, natkę pietruszki i odstaw do lodówki. Kurczaka zamarynuj w świeżych ziołach i usmaż na patelni grillowej. Podobnie zrób z grzybami. Teraz grzyby i kurczaka pokrój w paski, przełóż do miski, dodaj posiekaną w piórka cebulę, pociętą w paski paprykę oraz zieleninę. Sałatkę wyłóż na głęboki talerz, polej sosem i posyp kozim serem.