Kotlety mielone z boczniaka

  • 50 dag świeżych boczniaków – kapeluszy,
  •  l kostka rosołowa,
  • 1/2 litra wody,
  • 2 jajka,
  • sucha bulka,
  • l cebula,
  • 4 łyżki tartej bułki,
  • 3 łyżki masła,
  • 1/4 litra mleka,
  • sól i pieprz do smaku.

 

Grzyby gotować ok. 30 min z kostką rosołową. Następnie odcedzić, wystudzić i  drobno posiekać. Bułkę namoczyć w mleku, odsączyć, przepuścić przez maszynkę do mięsa i dodać do grzybów. Cebulę po oczyszczeniu, rozdrobnieniu podsmażyć na maśle na złoty kolor i włożyć do masy grzybowej. Dodać żółtka jajek, 2 łyżki tartej bułki. Formować kotleciki,  następnie opanierować w jajku i tartej bułce. Smażyć na maśle z obu stron.