Boczniaki po tajsku (na 2 porcje)

3 ząbki czosnku,

½ – 1 papryczka chili, bez pestek,

olej ryżowy lub inny neutralny w smaku,

300 g Boczniaków,

2 łyżki sosu sojowego,

1½ łyżeczki trzcinowego cukru,

pęczek tajskiej bazylii,

Do podania: biały pieprz, ryż.

 

Grzyby pokroić na mniejsze, równe kawałki. Chili oraz czosnek drobno posiekać. Na dnie woka lub dużej patelni mocno rozgrzać olej, dodać posiekany czosnek z chili i smażyć przez 10 sekund. Po tym czasie wrzucić grzyby, szybko przemieszać i pozwolić się smażyć. Utrzymywać duży ogień, starać się prawie wcale nie mieszać i smażyć przez 2 – 3 minuty.

Kiedy grzyby będą złociste i pachnące dodać sos sojowy oraz cukier, mocno zamieszać i smażyć kolejne 2 – 3 minuty co jakiś czas mieszając. Spróbować, czy danie smakuje odpowiednio, powinno być ostre i słono – słodkie. Na sam koniec dodać tajską bazylię, wymieszać i wyłączyć ogień pod patelnią. Oprószyć białym pieprzem i podawać z ryżem.